LOV I RIBOLOV

LOV I RIBOLOV


Prirodno okruženje kovačičke opštine ljubiteljima lova i ribolova pruža različite mogućnosti. Reka Tamiš i poribljena veštačka jezera u Debeljači pravi su izbor za strastvene pecaroše, dok je prostrani opštinski atar bogat sitnom divljači na koju se redovno organizuje zajednički lov. U lovnoj sezoni učestvuju sva lovačka udruženja iz opštine, ali i lovci prispeli sa strane.

 

Godišnje dozvole za rekreativni ribolov možete pribaviti

u Kovačici: tel: +381 13 661 228

u Uzdinu: tel: +381 13 673 034

u Debeljači: tel: +381 63 493 758

po cenama navedenim u Pravilniku o visini troškova godišnje dozvole za rekreativni ribolov.
Dnevne dozvole se izdaju na licu mesta od strane ribočuvara.

 

LOV

Lov u ravnici uvek se organizuje sa jednim ciljem, odnosno lovi se samo ono na šta se pošlo: zec, fazan, lisica ili divlja svinja. Skoro svako veće vojvođansko mesto ima svoje lovačko udruženje. U toku sezone lov se zakazuje i organizuje po nekoliko puta u različitim mestima. Bez obzira na količinu lovine, svaki lov se završava zajedničkim sastankom, uz ručak ili večeru, pesmu i veselje.

 

Lovačke manifestacije u opštini Kovačica:

 

Lisici u pohode - skup lovaca regionalnog značaja na koji dolaze gosti iz cele Vojvodine i Srbije. Skup se organizuje svake godine u februaru, u različitom mestu opštine.

U Kovačici se svake godine sredinom juna (od 15. do 18. juna) organizuje opštinsko takmičenje u gađanju glinenih golubova. Osim ovoga, svako lovačko udruženje po selima pojedinačno organizuje svoja takmičenja u gađanju glinenih golubova, a najbolji predstavnici Kovačice kao opštine učestvuju i u Banatskoj ligi.

Organizator ovih manifestacija je Lovačko udruženje opštine Kovačica.

U opštini Kovačica nema krupne divljači, a redovna sezona lova na sitnu divljač organizuje se od 15. oktobra do 15. januara. Za lov je potrebna posebna dozvola, koju izdaje Lovačko udruženje opštine Kovačica.

 

Kontakt osoba:
sekretar LUOK, Cicka Pavel
tel: +381 13 662 234

 

 

RIBOLOV

Debeljačka jezera

Na debeljačkim jezerima od 2000. godine sportski ribolovci i rekreativci mogu da se bave komercijalnim ribolovom. Jezera su poribljena krupnim šaranima. Dozvoljen je i noćni ribolov (uhvati i pusti). Pored šarana na jezerima se mogu pecati i babuška, som, štuka i smuđ. Takođe se organizuju i takmičenja u sportskom ribolovu na šarana.

Ovakav izbor mami hobi ribolovce, ali i profesionalne takmičare iz cele zemlje i inostranstva.

Crepajački ekološki vrt

U Crepaji je krajem 2018-te godine zvanično pušten u rad "Crepajački ekološki vrt".
Grupa entuzijasta je prostor na kojem je od ranije postojalo malo jezero, uredila prostor, te privela nameni za pecanje. Napravljeno je i jedno veštačko jezero koje se koristi za kupanje. 

U okviru kompleksa se nalazi i kafe-bar kao i prostor na kojem posetioci mogu da roštiljaju.

kontakt:
Udruženje građana za ekološko očuvanje prirode i jezera
"Crepajački ekološki vrt"
Vojvođanska 20
Crepaja
065/25-01-964
crepaja.eko.vrt@gmail.com

 

Reka Tamiš

U vodama svih vojvođanskih reka, pa time i Tamiša, najčešće se lovi šaran, som, bela riba, štuka i smuđ. Okolina Idvora pored kojeg protiče Tamiš predstavlja idealno mesto za pecaroše, bez obzira na to da li žele da pecaju na uređenom prostoru njegove obale ili na vodi. Određenih pravila o tome gde se koja riba može upecati nema, ali je zato dobro poznata ribolovna sezona za određenu vrstu ribe. Sezona ribolova na šarana traje od 01.06. do 30.03., na soma 16.06. do 30.05., a na štuku 01.04. do 30.09.