IZLETIŠTA

IZLETIŠTA


Park u Debeljači

 Park u centru Debeljače nastao je 1963. godine na mestu nekadašnje velike pijace. Obnovljen je 2001. godine i danas predstavlja jedno od prepoznatljivih obeležja sela.

Prirodna izletišta

Alaš - Padina

Izletište Alaš nalazi se na 3 kilometra udaljenosti od Padine. U njegovoj okolini nalazi se strelište i dolap, stari bunar iz kog je ranije voda vađena uz pomoć životinjske snage.

Višnjičkov - Padina

Izletište Višnjičkov nalazi se nadomak Padine i predstavlja omiljeno mesto za provod meštana ovog sela i okoline. Izletište je dobilo ime po brojnim sadnicama višanja koje su se tu nekada nalazile. Do njega se stiže letnjim putem koji vodi iz sela.

Gornja i  Donja dolina – Padina

Padina se nalazi na početku deliblatske peščare. Severno od Padine, dolina ide pravcem istok-zapad a zatim pravcem sever-jug tako da dolina deli selo na istočni i zapadni deo.

Severni deo sela zove se Gornja dolina a u južnom delu je Donja dolina.

Prilikom naseljavanja pre 200 godina sve je bila pustara, prvi naseljenici nisu dugo ostali jer nisu imali vode. Zbog toga je vojvoda Ljudevit kao upravnik vojne granice naredio doseljenje još 80 porodica i na državni trošak naredio je iskopavanje pet novih zidanih bunara. U dolini je bilo svega  sedam kopanih bunara. Privatno su iskopana još dva bunara. Dva bunara su bušena i voda se dobijala pomoću pumpe u centru sela i na kraju sela koji se zove čaba. Iz ovih bunara ljudi su se snabdevali vodom vukući vodu pomoću konja, točili je u burad i nosili kući u cisterne.

 

Vašarište - Debeljača

Debeljačko vašarište prostire se duž celog južnog oboda sela i predstavlja omiljeno izletište i okupljalište meštana.

Šuma između Debeljače i Padine - Debeljača

Izmedu Padine i Debeljace nalazi se Bucka, omiljeno mesto prvomajskih izletnika. Do ove šume se stiže letnjim seoskim putem koji spaja ova dva sela.

Šuma između Uzdina i Idvora

Debeljački salaš - Debeljača 

Debeljački salaš je jedno od retkih autentičnih mesta te vrste u okolini. Njegovi vlasnici bave se uzgojem domaćih životinja i proizvodnjom vina.

 

Jarmočisko - Kovačica

Na istočnom obodu Kovačice nalazi se Jarmočisko, šuma kroz koju prolazi trim staza. Mesto je pogodno za kampovanje, izlete i rekreaciju.

Dečija igrališta u opštini

Svi parkovi u mestima kovačičke opštine imaju istovetna decja igrališta koja se nalaze u blizini predškolskih ustanova i udaljena su od saobraćajnica.

Osim ovih tipskih igrališta u Kovačici i Padini postoje igrališta koja su izgrađena od prirodnih materijala, i koja se bolje uklapaju u prirodni ambijent u kome se nalaze.

Jezera

U Kovačičkoj opštini postoje:

1. Debeljačka jezera - Na debeljačkim jezerima od 2000. godine sportski ribolovci i rekreativci mogu da se bave komercijalnim ribolovom. Petogodišnjom rekonstrukcijom terena do današnjeg dana poseduje 5 jezera od kojih 4 jezera u funkciji komercijalnog ribolova.

U okviru jezerskog kompleksa nalazi se restoran domaće kuhinje i ribljih specijaliteta, prostrani parking, a u planu je izgradnja bungalova za smeštaj gostiju.

2. Uzdinski ribnjak - U blizini Tamiša kod Uzdina 1985. godine sagrađen je ribnjak na površini od 450 hektara.

Ribnjak je bogato poribljen različitim vrstama slatkovodne ribe: šaranom, belim amurom, somom, sivim i belim tolstolobikom, smuđem, linjakom i štukom.

Reka Tamiš

Tamiš je ravničarska reka ukupne dužine 359 km, od čega se 241 km njenog toka nalazi u Rumuniji, a 118 km u Srbiji. Izvire u severnom delu rumunskih Karpata, prolazi kroz ceo Banat i uliva se u Dunav.