Novosti

Ovde se možete informisati o svim dešavanjima u kojima učestvuje Turistička organizacija opštine Kovačica, kao i njeni saradnici.

Zuzana Halupova dobija ulicu u Bratislavi

5 jan


Prema najpoznatijoj naivnoj slikarki iz Kovačice Zuzani Chalupove biće nazvana ulica u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke. Ulica Zuzane Chalupove biće u zoni B južnog mesta Bratislave - Petržalke nedaleko od Dolnozemskog i Panonskog puta, u blizini gradskog parka i bulevara sa prodavnicama.

Zuzana Chalupova rođena Korenj (1925 - 2001) prvu izložbu svojih slika imala je 1964 godine. Ove godine će se jubilarno održati izložba za 65 godina oktobarskog salona na kojem je ona prvi put izlagala I bila aktivan član Galerije naivne umetnosti Kovačice. Slike Mame Zuzane obišle su ceo svet. Sarađivala je i sa UNICEF i UNESCO. Teta sveta slikala je sopstvene događaje iz detinjstva, svet dece, Slovačke običaje iz rodnog mesta kao i dela sa verskom tematikom.

Prva inicijativa o imenovanju ulice po Zuzani Chalupovoj u glavnom mestu Slovačke nastala je po njenoj smrti među kovačičkim intelektualcima i starosedeocima Udruženja Slovaka iz Jugoslavije, sa sedištem u Bratislavi u okviru projekta dvestagodišnja Kovačica 1802 - 2002 i deo plana koji se zove Kovačica u svetu - svet u Kovačici