Etno domovi i muzeji

Etnografski muzej u Debeljači


Etno muzej u Debeljači je nastao da bi se sačuvala etnografska odlika mađara koji su u opštini naseljeni samo u ovom selu. Muzej, kao eksponate, sadrži predmete za svakodnevnu upotrebu iz XVII veka. Sastoji se iz četiri odeljenja.
U prvom odeljenju izloženi su najstariji sačuvani eksponati mađarske narodne nošnje, razni tkani predmeti (marame, košulje, suknje, čizme, bunde). Takođe mogu se videti ručni radovi ukrašeni čuvenim mađarskim vezom i crvenim detaljima.
U drugom odeljenju nalaze se predmeti koji su služili u svakodnevnoj upotrebi ljudi. Tu su izložene keramičke posude za čuvanje zimnice, za pečenje rakije, predmeti za pokućstvo koji su izašli iz upotrebe.
U trećem odeljenju su izloženi eksponati koji nam mogu dočarati period ekstezivne zemljoradnje i stočarstva i umešnost tadašnjih zanatlija u izradi ovih predmeta (jaram, čegrtaljka, sprava za vezivanje snopova, prvi plug, pribor za konjsku zapregu).
U četvrtom odeljenju smešten je inventar stare apoteke, čuvene na ovom prostoru. Apoteka je bila svojina Ambrozi Šandora koji je učio školu i studirao u Budimpešti i odatle doneo opremu za svoju apoteku. Ova apoteka bila je prva u ovom delu Banata. Apotekar je prvi pravio kozmetičke preparate i parfeme, po receptima bečkih i peštanskih apotekara. Pribori za prvu biohemijsku laboratoriju u Vojvodini brižno su sačuvani i predstavljeni. Pripadnik više građanske klase, ovaj apotekar, poklonio je i svoj nameštaj iz kuće ovoj etnografskoj postavci.
Hodnik muzeja poslužio je da se predstavi još jedan važan detalj iz života stare Debeljače. To je Debeljački vašar, koji traje još danas i održava se svake godine, poslednjeg petka u maju i avgustu. Slike koje nam dočaravaju tadašnju atmosferu sa vašara ukazuju na važnu privrednu korist trgovine za Debeljaču od njegovog nastanka do danas. Nekada je vašar trajao tri dana sa tačno određenim danima trgovine konjima, ovcama, svinjama i zanatskim proizvodima. Danas se meštani i okolina nostalgično sećaju liciderskih srca, alvi i šećerne pene. 

Ova zbirka nastala je zahvaljujući požrtvovanosti i zalaganju gospođe Secenji Jolan, nastavnice likovnog vaspitanja koja je 1977. godine otvaranjem muzeja počela njihovo sakupljanje uz pomoć meštana sela.

Muzej nije otvoren svakodnevno već prima samo organizovane grupe koje se unapred najave. 

Kontakt:

Trg Maršala Tita 18
26214 Debeljača
(Dom kulture Jožef Atila)
tel: +381 13 664 034


Pogledajte još:

Etno kuća u Padini     Rumunska kuća     Slovački etno muzej Petraš     Zavičajni kompleks M. Pupina