Novosti

Ovde se možete informisati o svim dešavanjima u kojima učestvuje Turistička organizacija opštine Kovačica, kao i njeni saradnici.

DODELA EDEN NAGRADA

27 sep

Kovačica je osvojila drugo mesto na konkursu "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji


Turistička organizacija opštine Kovačica je 27.09.2014. godine prisustvovala svečanoj dodeli priznanja za "Izuzetne destinacije Evrope" u zdranju Galerije “Belgrade Waterfront“ u Beogradu. Na ovom konkursu TOOK je dobila priznanje "prve pratilje" EDEN-a u Srbiji, odnosno drugo mesto na ovom konkursu.

Šta je EDEN?

EDEN je skraćenica za European Destinations of ExcelleNce - program Evropske komisije koji promoviše modele održivog razvoja turizma. Svake godine se na nacionalnom nivou u evropskim zemljama organizuju konkursi za Izuzetnu destinaciju Evrope. Tu laskavu titulu m,ogu da ponesu destinacije koje kao glavne principe turističkog razvoja imaju socijalnu, kulturnu i ekološku održivost. To su destinacije u razvoju, manje poznate turistima koji obilaze Evropu, smeštene u zemljama članicama ili kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

Potraga za izuzetnim destinacijama Evrope svake godine se razvija oko zajedničke teme koju bira Evropska komisija, zajedno sa nacionalnim institucijama zaduženim za turizam. Od 2007. godine, kada su izabrane prve EDEN destinacije u Evropi, teme su se smenjivale od ruralnog turizma, turizma u zaštićenim područjima, preko vodnog i pristupačnog turizma, do turizma i prenamene obnovljenih fizičkih lokaliteta. Srbija u 2014. godini prvi put učestvuje u ovom programu sa temom"Turizam i lokalno nematerijalno kulturno nasleđe". Nacionalni konkurs za izbor sprovela je Turistička organizacija Srbije. Pobednička EDEN destinacija 2014. je Knjaževac,a prateje KOVAČICA, Zlatar, Topola i Kučevo.

Izborom EDEN destinacije skreće se pažnja na vrednosti, različitosti i šarenilo evropske turističkeponude, povećava se vidljivost mesta čije vreme tek dolazi, stvara osnova za razmenu iskustva i dobre prakse širom Evrope, te promoviše umrežavanje nagrađenih destinacija.