Novosti

Ovde se možete informisati o svim dešavanjima u kojima učestvuje Turistička organizacija opštine Kovačica, kao i njeni saradnici.

2. Međunarodno prvenstvo u kuvanju i jednju brindzovih knedli

2 jun


Ovogodišnje, drugo po redu Međunarodno prvenstvo u kuvanju i jedenju brindzovih knedli – Kovačica 2018, održaće se u subotu 2. juna.

Takmičenje počinje u 8. časova a kulinarski šampionat počinje u 10 sati. Ove godine je prijavljeno 30 timova od čega je 16 iz inostranstva: 13 iz Slovačke, zatim iz Mađarske i Rumunije. Od 14 timova iz Srbije najviše prijavljenih je iz Kovačice – za sada četiri, Padina će imati najmanje dva, Hajdučica i Belo Blato po jedan tim. 
Prema propozicijama tim treba da čine četiri člana. Takmičari treba da obezbede sav pribor za kuvanje, dok od strane organizatora dobijaju krompir, ovčiji sir, pećnicu, radni sto i vagu za merenje količine knedli. Takmičenje će kao i prošle godine biti organizovano u tri kola. Ocenjivaće se brzina kuvanja knedli, kvalitet skuvanih knedli i održavanje higijene, kao i brzina jedenja knedli. Osim pehara za prva tri mesta biće uručene i nagrade za najukusnije knedle, najuspešniji strani tim, najbrže skuvane knedle, najbrže pojedene knedle i nagrada za najlepšu nošnju.Uporedo sa takmičenjem biće organizovan i kulturno umetnički program. Manifestacija će biti održana u dvorištu mesne zajednice u Kovačici. Inače brindzove knedle su tradicionalno slovačko jelo, koje se sastoji od knedli od krompira sa dodatkom specijalnog ovčijeg sira "brindze" i pržene slanine. Prošlogodišnja – prva manifestacija je okupila preko 20 ekipa iz Srbije, Slovačke, Hrvatske i Rumunije.Najbolji su bili članovi ekipe “Horal Kojšov“ iz Slovačke. Manifestaciju i ove godine zajednički organizuju Turistička organizacija opštine Kovačica i Memorijalni centar “Janko Buljik” iz Kovačice.