Etno domovi i muzeji

Muzej lutaka u Crepaji


Umetnica Olga Lukić jednom je uočila jako staru neurednu lutku i uz nemali trud restauriranja dobila je prelep odsjaj i uspomenu na igre iz 19. veka. Ovo je bio početak jednog zanimljivog hobija, koji se ubrzo pretvorio u glavni posao i Olgin život. Postala je kolekcionar retkih, drevnih lutaka, napravljenih najkasnije sredinom dvadesetog veka. Tako je pre više od 5 godina stvorena kolekcija koja je danas postala značajna. Početkom 2020. godine otvoren je prvi i jedini muzej vintažnih lutki u zemlji. Muzej lutaka odmah je postao turistička atrakcija i jedan od centara kulturnog života u provinciji Crepaja nedaleko od Beograda, pružajući ljudima priliku da vide i cene lutke, koje su originalna umetnička dela.
Zbirka muzeja se stalno ažurira. Lutke se pažljivo restauriraju, oblače u odeću koja odgovara vremenu njihovog rođenja, a zatim pronalaze svoje mesto u muzeju.
Kako su odgajane naše prabake i bake, čime su se deca proteklih vekova igrala, koja su remek dela velikih majstora lutaka stvorila - sve se to može videti iz stalne postavke muzeja. U njenom kibic prozoru su stare "frajle" iz Francuske, Nemačke, Engleske, Holandije, Rusije, Japana itd. Pored lutaka izloženi su i njihova odeća i obuća, šeširi i suncobrani, nakit i odevni pribor, predmeti za domaćinstvo, srebrni predmeti i minijaturni nameštaj... Da naznačmo da je sam prostor Muzeja autentična vojvođanska kuća iz kraja 19. veka izgrađene od prave nepečene cigle sa ajnfor kapijom i kibic prozorom koji je retko sačuvan do našeg vremena.
Svrhu Muzeja odredila je osnivačica Olga od njegovog otvaranja- to je dobrotvorni donacii Muzeja lutaka - best friends animal society-Društvu najboljih prijatelja životinja - organizaciji za zaštitu životinja. Grupa poseže širom zemljine kugle sa prihvatilištima, spasilačkim timovima i članovima koji promovišu usvajanje kućnih ljubimaca. U projektu su učestvovali poznati ljudi - umetnici, dizajneri, pevači, TV voditelji, reditelji, producenti i sl.
 
Kontakt:
Olga Lukić, osnivač
7. jula 4, Crepaja
e-mail: muzejlutaka@gmail.com
https://muzejlutaka.com/
mob.: +381 63 55 33 85