Etno domovi i muzeji

ETNO KUĆA U UZDINU - RUMUNSKA KUĆA


Rumunska kuća u Uzdinu osnovana je 21. maja 2005. godine posredstvom rumunskog konzula u Beogradu Radua Baženarua. Ova kuća predstavlja prvi nacionalni objekat te vrste van granica Rumunije. U isto vreme postala je i pravi rumunski kulturni centar u kojem se organizuju manifestacije iz duhovnog kalendara Rumuna sa ovih prostora. U kući se nalazi više prostorija, od kojih svaka predstavlja zasebnu tematsku celinu.

Tu su: biblioteka Petru Mezin sa fondom od preko 4.000 knjiga, galerija Torna, Torna Fratre, terasa pesnika Targovistea, soba-muzej Sport u Uzdinu kroz vekove, bogata kolekcija starih predmeta za domaćinstvo, kolekcija narodnih nošnji, kao i tradicionalna soba u uzdinskom stilu.

Rumunska kuća predstavlja poklon literarno - umetničkom društvu "Tibiscus" iz Uzdina. Nju su u kulturne svrhe i kao znak sećanja na svoga oca dr. Petrua Dimceu, poklonila braća dr. Dorel Dimcea, lekar specijalista iz Nikozije i Dan Dimcea, naučni istraživač koncarna IBM u Parizu.

Izložbeni eksponati u ovoj kući su velike muzejske, ali i duhovne vrednosti. U Rumunskoj kući se organizuju različite kulturne manifestacije:

- Konkurs recitatora Blagovesti
- Međunarodni simpozijum Ugledni ljudi Banata
- Kreativni literarni festival banatskog govora Todor Krecu Toša - Petru Dimcea
- Literarni kolokvijum Trebalo bi da nose jedno ime
- Svetlosne palube  - Targovište, Uzdin
- Međunarodni festival poezije Putevi klasja
- Susreti pisaca banatskog govora

Obavezno je najaviti posetu unapred.

Kontakt:
Tudor Vladimiresku 128
26216 Uzdin
tel: +381 13 673 262


Pogledajte još:

Etnografski muzej u Debeljači     Etno kuća u Padini     Slovački etno muzej Petraš     Zavičajni kompleks M. Pupina